EEG Nedir?

Elektroensefalografi (EEG) ya da Beyin Çizgesi Yöntemi, beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesini ölçen yöntemdir.

Hastaya elektrik akımı verilmediğinden ağrı ya da acı hissedilmez. Elektroensefalografla elde edilen kayıt da, elektroensefalogram (EEG) diye adlandırılır.

Beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyetin bilgisayar ekranına beyin dalgaları halinde yazdırılmasıdır.

Beynin normal elektriksel faaliyeti başta epilepsi(sara hastalığı) olmak üzere pek çok durumda bozulur. Anne karnında veya sonradan bozulabilir. EEG’yi oluşturan beyin dalgalarının değerlendirilmesi ile bu bozukluğun yeri ve şekli hakkında bilgi edinilir.

Epilepsi dışında birçok sinir hastalıklarında, baş ağrılarının nedenlerinin araştırılmasında, beyin fonksiyonlarının değerlendirilmesinde EEG tetkikine başvurulur.


EEG Nedir?
Rutin EEG Rutin bir EEG çekimi yaklaşık 30 dakika sürer, öncesinde elektrodların yerleşimi çok önemli bir hazırlık aşamasıdır. Elektrodlar pasta adı verilen özel bir iletken bir madde ile saç derisine tutturulur. Elektrod adı verilen bu metal parçacıklar ince bir telle EEG cihazına bağlanırlar. EEG çekimi öncesinde hastanın saçlarının temiz olması önem taşır. Ayrıca açlıkta bazı değişiklikler görülebileceğinden çekim sırasında hasta tok olmalıdır. EEG çekimi süresince hasta sakin bir şekilde oturmalıdır. EEG teknisyeninin direktiflerine göre gözlerini kapatıp açmalıdır.

Her rutin EEG çekiminde (hiperventilasyon) derin nefes alıp verme işlemi uygulanır. Burada amaç bir epileptik odağı aktif hale geçirmektir.

Aralıklı ışık uyarımı (intermittent photic stimulation, IFS) da benzer şekilde her rutin EEG’de mutlaka uygulanması gereken önemli bir aktivasyon yöntemidir.
Uyku - Uyanık EEG Uyku, beyindeki anormal elektriksel faaliyetin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Epilepsi teşhisi için uyanıklık halinde 20 dakika süreyle yapılan EEG’nin yeterli bilgi vermediği durumlarda, yaklaşık 1 saat süreyle uykuda EEG çekilir. Çekim süresinin uzamasıyla anormal beyin dalgalarına rastlama olasılığı da yükseltilmiş olur.
Video EEG Uyku, beyindeki anormal elektriksel faaliyetin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Epilepsi teşhisi için uyanıklık halinde 20 dakika süreyle yapılan EEG’nin yeterli bilgi vermediği durumlarda, yaklaşık 1 saat süreyle uykuda EEG çekilir. Çekim süresinin uzamasıyla anormal beyin dalgalarına rastlama olasılığı da yükseltilmiş olur.

EEG Neden Çekilir?

Beynin normal elektriksel faaliyeti başta epilepsi
(sara hastalığı) olmak üzere pek çok durumda
bozulur.

EEG’yi oluşturan beyin dalgalarının değerlendirilmesi ile bu bozukluğun
yeri ve şekli hakkında bilgi edinilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik
rezonans görüntüleme (MR) gibi EEG’ye göre daha sonradan geliştirilmiş
olan inceleme yöntemleri beynin elektriksel faaliyeti konusunda bilgi
vermezler. Özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin
belirlenmesinde tedaviye karar verdirecek olan inceleme yöntemi EEG’dir.

Epilepsi dışında birçok sinir hastalıklarında, baş ağrılarının nedenlerinin
araştırılmasında, beyin fonksiyonlarının değerlendirilmesinde EEG
tetkikine başvurulur.

EEG Nasıl Çekilir?

Beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrodlar aracılığıyla EEG aletine iletilir ve veriler ortalama 20 - 60 dakika süreyle bilgisayara kaydedilir.

Çekim sırasında hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir ve hasta herhangi bir ağrı duymaz. Parazitsiz, kaliteli bir kayıt alabilmek için hasta çekim sırasında aksi istenmedikçe gözlerini kapalı, çene ve boyun kaslarını gevşek tutmalı, olabildiğince hareketsiz durmalıdır. Uyanıklık EEG sinde çekimin 3 dakikasında hastadan derin nefes alıp vermesi (hiperventilasyon), çekimin 10 dakikasında ise aralıklı olarak verilen ışık kaynağına (intermittent photic stimulation, IFS) bakması istenir.

 
#
Tamam